Det unge samboerparet lager flott vin – fra første årgang
Dette blogginnlegget er gjengivelse av artikkelen publisert i DN. Tekst: Espen Nersveen. Dato: 9. januar 2024
Forfriskende debut.
– Vi vil ikke lage pinot noir med høy alkohol og kokt frukt. Vi fokuserer på vårt unike kalkholdige jordsmonn og ønsker å lage forfriskende viner i en ren og delikat stil.
Det er vinmakerne og samboerparet Severin Stich og Sabeth Sedlatscheck fra vinprodusenten Gebrüder Mathis fra Baden i Tyskland som samstemt og entusiastisk forteller hva de vil oppnå med druematerialet. De er henholdsvis 30 og 28 år gamle og fremstår energiske og tilbakelente på en og samme tid.
Vi befinner oss helt innerst på Nedre Foss Gård på Grünerløkka i Oslo. På tross av at vi har et eget rom med lukket dør, siger det inn en lett eim av smørstekt fisk fra kjøkkenet. Vi sitter på hver vår side av et massivt trebord, de har med seg seks viner, hvorav tre er fra årgang 2020 – deres aller første.
– Vi har i dag 15 hektar vinmark, og prosessen mot å bli økologisk sertifisert er allerede i gang. På lengre sikt ønsker vi å bli sertifisert biodynamisk i tillegg. Vi jobber så naturlig som mulig, men vi lager ikke naturvin. Motstandsdyktige vinstokker som produserer sunne druer er det vi jobber mot, forteller Severin Stich.
De møttes på universitetet i Geisenheim i Tyskland, der begge studerte vitikultur og ønologi. Ferden gikk så videre til anerkjente Bernhard Huber. Der hadde Severin Stich ansvar for vinmarkene og Sabeth Sedlatscheck jobbet i kjelleren. Den samme arbeidsfordelingen beholdt de ved overtagelse av Severin Stichs familievineri i år 2020.
Severin Stichs morfar drev et kalksteinsbrudd sammen med brødrene sine like utenfor Merdingen i Baden. Der ble det produsert materialer til byggindustrien. De eide også omkringliggende områder plantet med vinstokker. Fra disse begynte de å produsere vin i 1976 under navnet Kalkbödele, men da mest som en bigeskjeft. Etter at steinbruddet ble solgt i år 2000, fikk vinproduksjon all oppmerksomhet.
Severin Stichs morfar døde i 2016, og etter overtagelsen ble vineriet døpt om til Gebrüder Mathis til ære for grunnleggerne.
– Våre vinmarker ligger på åsryggen Tuniberg som har et helt unikt kalkholdig jordsmonn – den rake motsetningen til mye av det mørke vulkanske jordsmonnet i nærliggende områder som Kaiserstuhl, fortsetter Sabeth Sedlatscheck.
– Her er det optimale vekstforhold for spätburgunder, som er vårt hovedfokus, men også for chardonnay. Og selv om det er lett å la seg sammenligne med Burgund, ønsker vi at vinene skal ha sin helt egen signatur. Når det gjelder spätburgunder, så er vinmarkene våre beplantet med både tyske og franske kloner, og de gir stilmessig vidt forskjellige viner.
– Morfar var tidlig ute med å bruke større og mindre eikefat i vinmakingen, men han satte pris på et mer markant fatpreg på vinene. Vi måtte derfor kjøpe inn veldig mange fat, både brukte og nye, med lysere brenningsgrad, så de ikke skal gi for mye smak til vinen, utdyper Severin Stich.
Alle vinene spontanfermenteres, og det gjøres ingen filtrering. De hvite vinene ligger lenge på bunnfallet, men får ingen omrøring. Enkeltvinmarken St. Morand ser 50 prosent ny eik, og både den og deres standard Chardonnay har et lett reduktivt preg like etter åpning – fin fylde, god friskhet samt en saltaktig og krydret ettersmak.
Den røde innstegsvinen Kalkbödele og Alte Reben Spätburgunder er begge laget på tyske kloner og inneholder ti prosent hele klaser. Førstnevnte har ligget på brukte stückfass (1200 liters eikefat) og sistnevnte på brukte barriques (225 liters eikefat). Særlig sistnevnte har en svært tiltrekkende duft, delikat og leskende bærfrukt på smak og lette tanniner.
Tuniberg Spätburgunder og enkeltvinmarken Hohrain Spätburgunder stammer fra franske kloner og har begge ligget på barriques, men der Tuniberg ikke har noen nye fat, så har Hohrain 50 prosent nye fat, men uten at det tar for mye oppmerksomhet. Solmoden duft av røde bær, saftig og konsentrert frukt på smak og vedvarende frisk ettersmak kjennetegner begge.
Gebrüder Mathis produserer mellom 80.000 og 100.000 liter vin i året, nærmere 30 prosent av dette eksporteres.